The king of Media

Θλίψη, η σιωπηρή επιδημία της εποχής. Tι θα συμβουλεύατε τους ανθρώπους που προσπαθούν μες στο σκοτάδι να βρουν το φως;
Θα τους συμβούλευα πρώτον να παραδεχθούν το πρόβλημα τους, πως δεν υπάρχει μόνο σκοτάδι αλλά και φως, να παλέψουν για αυτό, να το πολεμήσουν και να μην κάθονται στην γωνία να τους γραδωκοπεί το τέρας, όπως έκανα εγώ, για δέκα χρόνια στην ζωή μου. Να ενημερώσουν τους ανθρώπους τους, να πάνε σε ψυχίατρο αν χρειαστεί, να δώσουν την μάχη με όποιο τρόπο κρίνουν οι ίδιοι για να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΕΛΕΝΗ ΓΕΡΑΡΧΑΚΗ

Το «τέρας και εγώ» μιλά για την αναγνώριση του «εγώ» μας. Για εσάς διέξοδος σημαίνει λύτρωση; Η αναγνώριση είναι δημιουργία;
Ναι η αναγνώριση ήταν η αρχή θα έλεγα μάλλον της λύτρωσης άρα και δημιουργίας. Το να παραδέχεσαι το πρόβλημα σου είναι μια μεγάλη αρχή. Αν το παραδεχθείς όμως το πρόβλημα σου θα πρέπει να αλλάξεις και πολλά στην ζώη σου.

Εσείς αλλάξατε;
Βέβαιως άλλαξα. Άλλαξα τρόπο σκέψης, άλλαξα τρόπο που φιλτράρω άλλα πράγματα, άλλαξα τις προτεραιότητες μου, μείωσα την ματαιοδοξία μου και μεγάλωσα την αγάπη μου για την ζωή, για το τώρα. Για αυτό που κάνουμε αυτή την στιγμή δηλαδή.

Έχετε γνωρίσει διάφορους ανθρώπους γενεών-εμπειριών και ιδιοσυγκρασιών, διανοούμενους ή απλά γλάστρες. Είστε 25 χρόνια διευθυντής ειδήσεων. Σε όλη αυτή την πορεία σας αδικήσατε η υπερεκτιμήσατε κάποιον;
Βέβαια και τα δύο έκανα και αδίκησα ανθρώπους που ήταν καλύτεροι και δεν το περίμενα ή δεν το υπολόγισα και φυσικά έκανα λάθος και υπερεκτίμησα ανθρώπους που με απογοήτευσαν.

Τι μπορεί να εθίσει τον κύριο Μαλέλη;
Το καινούριο, το νέο. Πάντοτε στην ζωή μου, αυτό που με ενδιέφερε ηταν το νέο, το επόμενο βήμα, η επόμενη στιγμή.

Έχει να κάνει με την ζωή σας ή μόνο με πράγματα;
Άλλαξα πάρα πολλά κανάλια αλλά όχι τυχαία. Υπήρχε πάντα ένας κορεσμός και έφευγα από το ένα κανάλι και πήγαινα στο άλλο. Έκανα έναν ολόκληρο κύκλο και στα πρόσωπα και παντού. Πάντοτε θέλω να κάνω κάτι καινούριο, να κάνω το επόμενο βήμα.

Πότε ένας άνθρωπος θεωρείται αληθινός ηγέτης μιας εκπομπής ;
Όταν καταφέρνει να καθοδηγήσει σωστά την εκπομπή. Όταν παίρνει πολύ λίγες φορές τον διευθυντή για να τον ρωτήσει. Όταν καταλαβαίνει καλά την γραμμή του σταθμού και όταν κάνει μια εκπομπή επιτυχημένη.

Πόσο εύκολο είναι ένα κανάλι να είναι ψυχαγωγικό αλλά ταυτόχρονα και ειδησεογραφικό;
Το κάθε πράγμα είναι στον καιρό του και το κάθε πράγμα είναι για την εποχή του.Το STAR ήταν ένα κανάλι που εξέφραζε μια συγκεκριμένη εποχή, την δεκαετία του 2000 που την εξέφραζε νομίζω με τον καλύτερο τρόπο. Η τηλεόραση είναι η αντανάκλαση της πραγματικότητας. Σήμερα δεν θα μπορούσε ένα τέτοιο κανάλι να πάει καλά εκτός και αν μπουχτίσει ο κόσμος απο ενημέρωση και θέλει κάτι καινούριο. Αλλά πάντως τώρα ο κόσμος, περνάει πάρα πολύ δύσκολα, αυτόν τον καιρό με την οικονομική κρίση και νομίζω πως είναι πολύ δύσκολο, να φτιάξεις τώρα ένα κανάλι ψυχαγωγικό.

Τι μπορεί να σας ενοχλήσει σε μια συνεργασία;
Σε μια συνεργασία μπορεί να με ενοχλήσει η έπαρση που μπορεί να έχει αυτός που συνεργάζομαι ή αυτή. Η αμάθεια, η τεμπελιά και η έλλειψη της διάθεσης να κάνει μερικά πράγματα.

Στις μέρες μας θεωρείτε εμπόριο την είδηση;
Νομίζω ότι ο τηλεθεατής τώρα πια ειναι πολύ υποψιασμένος και πολύ μορφωμένος, καταλαβαίνει, όσοι προσπαθούν να εμπορευθούν πια την είδηση, καταλαβαίνουν πως θα φάνε πόρτα. Πρέπει να καταλάβουμε οτι έχουμε ενα δύσκολο κοινό, έχει εκπαιδευτεί πολύ πολύ ο τηλεθεατής. Άρα νομίζω οτι την υπερβολή θα την καταλάβει άρα και το εμπόριο πολύ δύσκολα θα το πετύχει. Πιστεύω όμως οτι οι ειδήσεις πρέπει να γίνονται ελκυστικές για να μπορεί να τις βλέπει ο τηλεθεατής. Η είδηση δεν είναι τέχνη για να την κάνεις για τον εαυτό  σου, την κάνεις για να την δεί ο άλλος. Για αυτό είναι ΜΜΕ πρέπει να ενημερώσεις μαζικά και το προιόν σου θα πρέπει να είναι ελκυστικό.

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στην ελληνική τηλεόραση τι θα ηταν αυτό;
Αν θέλω να αλλάξω κάτι μπορώ να το αλλάξω για να είμαστε ειλικρινής, τόσα χρόνια διευθύνω κάποια κανάλια. Νομίζω πως χρειάζεται ποιοτική ψυχαγωγία, να τελειώσουμε με κάποια ακραία ψυχαγωγικά και να περάσουμε σε πιο ποιοτική ψυχαγωγία. Έιδαμε ότι τα μεγάλα νούμερα τα κάνει το «ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ» που κατάφεραν τα παιδιά με προσωπικό αγώνα, πιστέυω ειναι πρότυπο για όλους. Ο τρόπος που έφτιαξαν εκπομπή που την δοκίμασαν που ανέβηκαν σκαλί-σκαλί και έφτασαν σήμερα να κάνουν 40-50% και να παρεμβαίνουν ουσιαστικά και πολιτικά για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Μετά την διαγραφή σας από την ΕΣΗΕ έχετε επικοινωνήσει με άτομα της κυβέρνησης;
Για εμένα σίγουρα ηταν μια εκδικητική στάση της ΕΣΗΕ. Η ΕΣΗΕ αποφάσισε να με εκδικηθεί για τις απόψεις μου. Οι απόψεις μου ηταν και παραμένουν αριστερές στην ανανεωτική αριστερά. Θα συνεχίσω να παλεύω για την ανανεωτική αριστερά. Οι άνθρωποι της ανανεωτικής αριστεράς έχουν υποστεί διωγμούς απο σταλινικά απολιθώματα και είναι τιμή μου και καμάρι που έρχομαι σε σύγκρουση με τους σταλινικούς και θα τους νικήσω δεν τους φόβαμαι…

Γιατί η κόρη σας Δέσποινα έμεινε στο STAR; Ήταν δική της απόφαση ή δική σας ;
Ηταν δική της. Η Δέσποινα παίρνει μόνη της αποφάσεις πια, βεβαίως θα με συμβουλευτεί όπως κάνει κάθε κόρη με τον πατέρα της αλλά οι αποφάσεις είναι δικές της και δική της είναι η ζωή και πρέπει να αποφασίζει μόνη της.

Άν μπορούσατε να σκαλίσετε το παρελθόν και να ανασύρετε προσωπικότητες που άφησαν την δική τους ιστορία στην μικρή οθόνη ποιες θα ήταν αυτές;
Νομίζω πως ένα πρόσωπο που σημάδεψε την ελληνική τηλεόραση ήταν η Μαλβίνα. Λίγοι ξέρουν ότι η ιδέα για το «Μαλβίνα live» ηταν δική μου. Ήμασταν στο γραφείο του Γιάννη Αλαφούζου οι τρεις μας και συζητάγαμε για το κόνσπετ της εκπομπής, όπου μου ήρθε εμένα να κάνει ένα ύφος αντιδελτίου.Της το είπα, ενθουσιάστηκαν όλοι και ξεκινήσαμε και κάναμε το «Μαλβίνα live», επίσης ένα άλλο πρόσωπο που επίσης έχω βγάλει και είμαι περήφανος για αυτό ειναι ο Γιώργος ο Αυγερόπουλος που κάναμε τον «Εξάντα», μια καταπληκτική εκπομπή ίσως απο τα ωραιότερα ντοκιμαντέρ έρευνας που έχουν γίνει στην ελληνική τηλεόραση. Τον Σωτήρη Δανέζη τον πολεμικό ανταποκριτή, τον Γιώργο Οικονομέα. Θυμάμαι πολλές στιγμές, τις οποίες δημιουργήσαμε, καινούρια πρόσωπα βγήκαν στην τηλεόραση και εγώ άνοιξα μια πορτούλα για την επιτυχία σε πολλούς, άλλοι πέτυχαν άλλοι απέτυχαν.

Σας είπαν ευχαριστώ;
Οι περισσότεροι ναι… το αναγνωρίζουν. Και ο Θέμος προχτές που πήγα στην εκπομπή του, το έχει αναγνωρίσει. Δεν το πίστευε ένας άνθρωπος που δεν έχει καλή άρθρωση να κάνει μια ωραία εκπομπή και όμως ο Θέμος κάνει μια εξαιρετική εκπομπή, καταπληκτική και είναι βέβαια πολύ καλός δημοσιογράφος.

Όταν μιλάτε για σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο τι εννοείτε;
Αυτό ειναι το όνειρο μου και το όνειρο μου είναι μια υπεύθυνη και δημοκρατική αριστερά.
Ο σοσιαλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο είναι ο σοσιαλισμός ο δημοκρατικός. Σοσιαλισμός με αρκετά φιλελεύθερα στοιχεία. Γιατί μέχρι τώρα ο υπαρκτός σοσιαλισμός αυτός δηλαδή που μπήκε στην Σοβιετική Ένωση στις ανατολικές χώρες ηταν ένας σοσιαλισμός που μάλλον ηταν σε βάρος του πολίτη, παρά υπέρ του πολίτη. Σοσιαλισμός. Αυτός που απευθύνετε στον πολίτη δημοκρατικά με ειρηνικές διαδικασίες.

Πιστεύετε στα θαύματα;
Όχι, δεν πιστεύω.

Στην πιο όμορφη βόλτα της ζωής σας, ποιον είχατε συνοδοιπόρο;
Τον φίλο μου τον Κυριάκο Ντούμο. Ο αδερφικός μου φίλος, ο καλύτερος έλληνας στιχουργός που έχουμε κάνει μαζί τις καλύτερες βόλτες της ζώης μας. Νομίζω πως μία από τις ωραιότερες ήταν στην Κωσταντινούπολη.

Πόσο σημαντικό είναι να ψάχνει κανείς την ψυχή του;
Το πιο σημαντικό απο όλα. Να βουτάς μέσα σου και να βρίσκεις τα σκουπίδια, τα μιάσματα και να καθαρίζεις την καμινάδα του μυαλού.

Υπήρξαν στιγμές στην ζωή σας που νοιώσατε πως είχαν μετατραπεί σε σαπουνόπερα;
Πολλές φορές ξέφυγα από το πραγματικό νόημα της ζωής μου και νομίζω ότι το πλήρωσα με τις ενοχές και τις ερινύες μου. Δηλαδή ταλαιπωρήθηκα, ψυχικά επειδή πολλές φορές ξέφυγα από αυτό που θα ήθελα να κάνω στην ζωή μου και έκανα πράγματα που ήθελαν οι άλλοι για μένα και έφευγα απο τον δρόμο που είχα επιλέξει. Τότε ότι γινόταν στην ζωή μου ήταν σαν σαπουνόπερα με τέτοια στοιχεία, νομίζω το πλήρωνα ακριβά την επόμενη μέρα. Έιμαι ένας άνθρωπος ιδιαίτερα ενοχικός.

Αν σας έλεγαν πως για λίγο μπορείτε να γίνεται παιδί και σας χάριζαν μια ακουαρέλα με μια παλέτα γεμάτη χρώματα. Τι θα ζωγραφίζατε;
Ένα καράβακι γιατί μεγάλωσα στην Μυτιλήνη. Όποτε βλέπω καραβάκια και παλιά καίκια, συγκινούμε.

Έχετε τάσεις φυγής;
Βεβαίως και έχω τάσεις φυγής κάθε μέρα λέω είναι η τελευταία μέρα μου εδώ, αύριο φεύγω. Μετανιώνω την επόμενη μέρα και ξεκινάω για την δουλειά. Αλλά μια μέρα θα το καταφέρω… ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΩ.