«ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΟΔΥΣΣΕΙΑ»


“Όταν το επάγγελμα συναντά την τέχνη γεννιέται μια Οδύσσεια. Η σύγχρονη Οδύσσεια της Παγώνας Κανέλλου. Δυναμική, εργατική και καταξιωμένη στον χώρο που δραστηριοποιείται κατάφερε να πρωτοπορήσει δημιουργώντας ένα έργο τέχνης το οποίο προωθεί τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα μέσα από την τέχνη της αρχιτεκτονικής. Με πηγή έμπνευσης τον ελληνικό πολιτισμό και κινητήριο δύναμη την αγάπη της για την αρχιτεκτονική δεν θα μπορούσε παρά να αναδειχθεί για μια ακόμη φορά, με την «Οδύσσεια» να παρουσιάζεται όχι μόνο σε περιοχές της Ελλάδας αλλά να φιλοξενείται και στο εξωτερικό.”

Συνέντευξη: Φωτεινή Πανάβου

Φωτογραφία: Jiorjia Jester
Styling: Νικόλαος Παπαζήσης

Συνηθίζεις να λαμβάνεις ερεθίσματα από την υφιστάμενη πραγματικότητα ή παρουσιάζεις τις γενικότερες προσωπικές ιδεολογίες σου στα έργα σου;
Η έμπνευση μπορεί να πηγάζει από την υφιστάμενη κατάσταση και να σε οδηγήσει μέσα από τις διαδρομές του μυαλού σου, μέσα από την ιστορία, μέσα από τα βιώματά σου. Ερεθίσματα λαμβάνω από κάθε εικόνα, από κάθε ήχο, από κάθε ιστορία, από το ταξίδι μου στη ζωή.

Θεωρείς πώς  το ενδιαφέρον του κόσμου για την τέχνη παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα ή παρατηρείται μια καθοδική πορεία σήμερα όσον αφορά αυτό;
Το ενδιαφέρον του κόσμου για την τέχνη έχει έρθει σε δεύτερη μοίρα σήμερα που ο Έλληνας πολεμά για την επιβίωση του. Η πλέον κατάλληλη εποχή για το έργο, είναι η εποχή που διανύουμε κι έτσι μου δίνεται  ένας λόγος παραπάνω να δείξω τι σημαίνει Έλληνας.  Να δείξω με ποιον τρόπο όταν υπάρχει σκοπός δραστηριοποιείται κάτω από τέτοιες συνθήκες μέσω της τέχνης και της επιστήμης με κοινό παρονομαστή ένα γλυπτό.

Σε ποιες ηλικιακές ομάδες έχουν κατά κύριο λόγο απήχηση τα έργα σου;
Το έργο μου έχει απήχηση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, από την δημοτική εκπαίδευση και μετά. Ο σκοπός του έργου είναι να συνδυάσει την τέχνη, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Να λειτουργήσει ως ένα εργαστήριο γνώσεων και ιδεών μέσα από την επιστήμη της αρχιτεκτονικής και να διαδώσει την μαγεία των μαθηματικών, προσδοκώντας να αναπτύξουμε τα ερεθίσματα των νέων στα μαθηματικά και τον πολιτισμό. Ανώτερος στόχος είναι η δημιουργία τέχνης, φιλική στο περιβάλλον με προσανατολισμό την ανακύκλωση των υλικών της και απευθύνεται σε όλους.

 Στη δουλειά σου τείνεις να έχεις επιρροές από την τέχνη ή δημιουργείς αυστηρά με βάση τους κανόνες που επιτάσσει ο χώρος και η πρακτικότητα;
Πάντα έβλεπα την αρχιτεκτονική σαν τρόπο έκφρασης έργων τέχνης με την μορφή κτιρίων που μπορούν να μείνουν εκτιθέμενα μόνιμα στον χρόνο.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου «Οδύσσεια»;
Το έργο αποτελείται από δεκατέσσερα επί μέρους γλυπτά κατασκευασμένα από λαμαρίνα πάνω σε βάση, συμβολίζοντας σημεία του ταξιδιού του Οδυσσέα. Η πρωτοπορία του έργου έγκειται στην προσπάθεια ανάδειξης των γλυπτών μέσα από μαθηματικές σχέσεις και πιο συγκεκριμένα με αρμονικές χαράξεις. Στόχος του έργου είναι να συνδυάσει τον πολιτισμό με τη σύγχρονη τέχνη και την εκπαίδευση, μέσα από τεχνικές που δένουν τα μαθηματικά με την τέχνη και αναδεικνύουν τη σχέση ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και την ιστορία.

Αντιμετώπισες οικονομικές δυσκολίες ως προς την υλοποίηση του έργου σου;
Οι οικονομικές δυσκολίες ενός τόσο μεγάλου έργου ήταν μεγάλες, ωστόσο το έργο έχει χρηματοδοτηθεί από ιδία κεφάλαια και υποστηρικτές που προσέφεραν είδη και υπηρεσίες όπως υλικά και κοπή λέιζερ, συγκολλήσεις, μεταφορές, κλπ. Υπάρχουν άνθρωποι που πίστεψαν και βοήθησαν στην πραγμάτωση της ιδέας μου και τους είμαι ευγνώμων.

Η εκπαίδευση και ο πολιτισμός αποτελούν κύριους γνώμονες στις γενικότερες δημιουργίες σου ή έτυχε να ληφθούν υπόψιν και παράλληλα να συνδυαστούν στην «Οδύσσεια»;
Τίποτα δεν είναι τυχαίο στην τέχνη. Ο πολιτισμός που με καθορίζει από την γέννησή μου σ’ έναν τόπο που τον σέβομαι κι αισθάνομαι περήφανη γι’ αυτόν καθώς και η εκπαίδευσή μου, η έμπνευσή μου… αποτελούν τους κύριους γνώμονες σε όλες μου τις δημιουργίες.

Είσαι μια καταξιωμένη και γνωστή στο χώρο σου αρχιτέκτονας. Το φυσικό σου ταλέντο ήταν αυτό που σε βοήθησε να πετύχεις ή η οργανωμένη και συστηματική δουλειά και προσπάθεια;
Αναμφίβολα ο  συνδυασμός και των δύο. Το φυσικό ταλέντο από μόνο του δεν θα μπορούσε να φέρει αυτό το αποτέλεσμα χωρίς οργανωμένη και συστηματική δουλειά και προσπάθεια.

Προετοιμάζεις κάποια αντίστοιχη έκθεση που θα πραγματοποιηθεί σύντομα; Ποια είναι τα σχέδια σου για το άμεσο μέλλον;
Στόχος μου είναι να «ταξιδέψει» το έργο σε εικαστικές και πολιτιστικές αίθουσες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί σε τέσσερις αίθουσες στην Αττική, σε χώρους στην υπόλοιπη Ελλάδα και κάποιες ευρωπαϊκές πόλεις με προοπτική να πάει και Αμερική.