“Η πολιτική ως έννοια είναι εξαιρετική. Ο τρόπος άσκησής της είναι συχνά προβληματικός.”


Συνέντευξη: Γιώργος Νηρέος

Εδώ και 12 χρόνια που ασχολείστε με την Πολιτική έχετε επωμιστεί ένα μεγάλο «βάρος» για την καλυτέρευση της ζωής των πολιτών της Ελλάδος! Πιστεύετε ότι τα χρόνια που ακολουθούν αυτό το «βάρος» θα είναι μεγαλύτερο;
Είναι ήδη εδώ και χρόνια μεγαλύτερο! Εγώ πιστεύω πως σε ένα μεγάλο βαθμό χάσαμε την ουσία της πολιτικής.

Ποια είναι αυτή;
Η βελτίωση των συνθηκών της κοινωνίας, η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, η καλύτερη ζωή των πολιτών. Αντί να ασκηθεί πολιτική, ασκήθηκε μικροπολιτική. Αντί να γίνουν τομές, δίναμε αναβολές στα αυτονόητα. Όσο αυτή η κατάσταση εξυπηρετούσε το πολιτικό σύστημα είχε διάρκεια. Αλλά δυστυχώς δημιουργούσε προβλήματα που έμεναν άλυτα στο περιθώριο. Αυτά μεγάλωσαν και έφεραν όσα ζούμε. Άλλαξαν με τρόπο απότομο και επώδυνο την καθημερινότητα των πολιτών, τους όρους της ζωής τους. Σήμερα πρέπει να ξαναφέρουμε μια καλύτερη ζωή στους πολίτες αλλά βασισμένη σε γερά θεμέλια. Χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς ψεύτικες υποσχέσεις, χωρίς να υποθηκεύουμε το μέλλον. Να μην δίνουμε παροχές πάνω από τις δυνάμεις μας. Αλλά αντίθετα να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας για να δίνουμε περισσότερα. Το βάρος είναι μεγάλο για να αλλάξουμε τη ζωή των πολιτών. Στη ΝΔ δεν φοβόμαστε αυτήν την πρόκληση. Άλλωστε είμαστε η παράταξη που έχει ιστορία προσφοράς.

Από το 1998 που αρχίσατε να έχετε επαφή με τα κοινά ως δημοτική σύμβουλος και αργότερα με την εκλογή σας ως Βουλευτής, πόσο έχει αλλάξει μέσα σας η εικόνα γενικά που είχατε για την πολιτική αλλά και η εικόνα που είχατε για τους πολιτικούς;
Εγώ δεν ενοχοποιώ την πολιτική στο σύνολό της. Η πολιτική ως έννοια είναι εξαιρετική. Ο τρόπος άσκησής της είναι συχνά προβληματικός. Και όχι βέβαια στο σύνολό της. Είδα χρήσιμα νομοσχέδια να μην ψηφίζονται απλά και μόνο για λόγους κομματικής αντιπαράθεσης. Σημειώστε όμως πως εμείς ως ΝΔ δεν το κάναμε ποτέ. Είδα πολιτικές υποσχέσεις να αναιρούνται. Η περίοδος ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ χαρακτηριστική αυτής της τακτικής, αφού τίποτε από όσα υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός δεν έχει εφαρμοστεί. Είδα κακούς Υπουργούς και κακούς νόμους. Είδα την κακή αλλά και την καλή εικόνα της πολιτικής. Υπάρχουν συνάδελφοι, η μεγάλη πλειοψηφία που τιμούν τον ρόλο τους και αγωνίζονται. Και είναι συχνά άδικη η γενική απαξίωση της πολιτικής, χωρίς να εξαιρεί αυτούς που το δικαιούνται. Δεν περίμενα ποτέ στην πολιτική να βρω έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο.

Υπήρχαν στιγμές στην πολιτική σας καριέρα που ήσασταν με «δεμένα» τα χέρια όσον αφορά διάφορες λύσεις για καταστάσεις που ταλαιπώρησαν τη χώρα μας;
Υπήρξαν φορές που ψηφίσαμε νομοσχέδια, επειδή το επέβαλε η ανάγκη. Θα σας πω ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ψηφίσαμε τη δανειακή σύμβαση ως ΝΔ, γιατί υπήρχε σοβαρός κίνδυνος εξόδου της χώρας από την Ευρώπη. Στηρίξαμε την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τον ίδιο λόγο. Υπάρχουν ώρες που η εθνική ευθύνη επιβάλλει λύσεις που δεν είναι ευχάριστες. Δεν ψηφίσαμε τη δανειακή σύμβαση, επειδή μας άρεσε. Βρεθήκαμε μπροστά σε ένα δίλημμα και επιλέξαμε την υπεύθυνη στάση. Το κάναμε όμως με ειλικρίνεια, πολιτικό θάρρος και ευθύνη. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΑ που υποσχέθηκε πως θα καταργήσει το μνημόνιο και ψήφισε το χειρότερο μνημόνιο της κρίσης.

“Είμαι λοιπόν εδώ εκπροσωπώντας χιλιάδες συμπολίτες μου που μου δείχνουν εδώ και χρόνια μια μεγάλη εμπιστοσύνη και τιμή.”


Είχατε κόντρες μέχρι τώρα με το κόμμα που εκπροσωπείτε και αν ναι, σας ήρθε η σκέψη κάποια στιγμή να αποχωρήσετε;
Δεν είμαι από τους ανθρώπους που παρατώ τις μάχες. Τις δίνω μέχρι να τις κερδίσω. Η Ελλάδα έχει ανάγκη να σταθεί στα πόδια της. Και χρειάζεται όλες μας τις δυνάμεις. Υπάρχουν μικροεντάσεις, μικροδιαφορές, διάσταση απόψεων. Πάντα όμως υπάρχει μια κοινή συνισταμένη που λέγεται εθνικό συμφέρον. Και δουλειά όλων μας είναι να προχωράμε και να αποφασίζουμε με βάση αυτήν τη γραμμή. Δεν σκέφτηκα λοιπόν ποτέ να αποχωρήσω. Είμαι εδώ, γιατί πιστεύω πως αποτελεί τη μόνη λύση για τη χώρα.

Σας αρέσει ο τωρινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας;
Η εικόνα του προέδρου της ΝΔ είναι εικόνα που σηματοδοτεί την αλλαγή σε όλα. Στο κόμμα, στα πρόσωπα, στις πολιτικές. Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη θέτει τις βάσεις για μια αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Μακριά από το παρελθόν, τον λαϊκισμό, τη μικροπολιτική. Είναι ένας νέος σύγχρονος άνθρωπος, με τολμηρό και καθαρό λόγο. Και κατά τη γνώμη μου αυτό που προσφέρει ξεπερνά τα όρια της παράταξής μας. Αλλάζει την πολιτική στο σύνολό της, γιατί θα κάνει όλους τους άλλους να κινηθούν στην ίδια λογική. Έχω εξαιρετική επικοινωνία μαζί του. Νιώθω ικανοποίηση από την απόφασή του να με αξιοποιήσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης δίνοντάς μου την ευκαιρία να συνεχίσω το έργο της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Θα θέλατε κάποια στιγμή μελλοντικά να είστε εσείς στο τιμόνι του κόμματος ή της Δημαρχίας της Θεσσαλονίκης;
Η θέση μου είναι στη Βουλή των Ελλήνων. Εδώ και 7 μήνες ξεκίνησε μια πολύ κρίσιμη νέα θητεία και μάλιστα με μια κυβέρνηση που δεν έχει όραμα και σχέδιο. Είμαι λοιπόν εδώ εκπροσωπώντας χιλιάδες συμπολίτες μου που μου δείχνουν εδώ και χρόνια μια μεγάλη εμπιστοσύνη και τιμή. Και είμαι εδώ να αγωνιστώ για να αλλάξουν οι αποφάσεις που συνθλίβουν την κοινωνία. Κανείς δεν ξέρει πως φέρνει η ζωή τα πράγματα. Ποιος μπορούσε να φανταστεί αυτά που ζούμε σήμερα; Ασφαλώς η θέση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης είναι πολύ μεγάλη τιμή αλλά δεν έχω κάνει σχέδια για κάτι τέτοιο.

Σας κουράζει το ανεβοκατέβασμα Θεσσαλονίκη–Αθήνα;
Δεν είναι εύκολο ειδικά, όταν γίνεται με τη συχνότητα που απαιτούν οι κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις.
Θα μοιραστείτε μαζί μας το «Μυστικό της Νίκης» και τη συμβολή του Λούκα Γιώρκα στην ολοκλήρωσή του;
Η καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει μια σειρά από εργαλεία ενημέρωσης που βασίζονται στην ιστορία «Η Κίκο και το Χέρι» με σκοπό την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Κάθε χώρα ωστόσο έχει το δικαίωμα να παράγει και δικό της υλικό, με την έγκριση  πάντα του Συμβούλιο της Ευρώπης. Αυτό κάναμε με το «Μυστικό της Νίκης». Δημιουργήσαμε μια παιδική ιστορία κινούμενων σχεδίων δείχνοντας με τρόπο απλό, κατανοητό και ψυχαγωγικό στα μικρά παιδιά πως να προλάβουν έναν πιθανό κίνδυνο, ξεχωρίζοντας το καλό από το κακό άγγιγμα,  διακρίνοντας  το καλό από το κακό μυστικό και  να αυτοπροστατευθούν. Το «Μυστικό της Νίκης» εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο Λούκας Γιώρκας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διάδοση των μηνυμάτων της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» σε ολόκληρη την κοινωνία. Με πολλή αγάπη και μεράκι έγραψε το σενάριο, τους στίχους και τη μουσική. Επίσης ανέλαβε την επιμέλεια της παραγωγής στο σύνολό της. Τον ευχαριστώ θερμά για την εθελοντική του προσφορά στην καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» και τον συγχαίρω για την ευρηματικότητά του, καθώς και για την υπομονή και την επιμονή του να φέρει εις πέρας ένα καινοτόμο εργαλείο ενημέρωσης, το οποίο επιβραβεύτηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης και συμπεριλήφθηκε στην επιτομή καλών πρακτικών του.

“Πάντα υπάρχει μια κοινή συνισταμένη που λέγεται εθνικό συμφέρον. Και δουλειά όλων μας είναι να προχωράμε και να αποφασίζουμε με βάση αυτήν τη γραμμή.”


Σκέφτεστε να συνεργαστείτε μαζί και για άλλα θέματα;
Ασφαλώς. Ήδη τους τελευταίους μήνες δουλεύουμε μαζί το «Μυστικό της Νίκης ΙΙ- Η περιπέτεια του Βίκτωρα». Στο πρώτο «Μυστικό της Νίκης» αναδεικνύουμε την περίπτωση μιας μαθήτριας του Δημοτικού, της Νίκης, η οποία δέχεται σεξουαλική παρενόχληση από ένα πρόσωπο του οικείου, στενού, οικογενειακού, συγγενικού ή φιλικού περιβάλλοντος της. Στο «Μυστικό της Νίκης ΙΙ» περιγράφεται η περίπτωση όπου ένας μαθητής του Δημοτικού, ο Βίκτωρας, δέχεται σεξουαλική παρενόχληση από ένα μεγαλύτερο, δεκαεξάχρονο αγόρι. Και στις δύο περιπτώσεις τα παιδιά γνωρίζουν τον κανόνα του εσώρουχου, αντιδρούν με το σωστό τρόπο και έτσι παραδειγματίζουν όλα τα παιδιά πώς να αποφύγουν μια κατάσταση που μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια τους.
θα σταματήσει επιτέλους η παιδική κακοποίηση και θα θεσμοθετηθούν σκληρότερα μέτρα για τέτοιες περιπτώσεις;
Νομίζω πως κάνουμε καλή δουλειά από άκρη σε άκρη σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η ενημέρωση έχει φτάσει σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και παιδιά και έχει πραγματικά δημιουργήσει ένα κίνημα για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στο οποίο συμμετέχει ολόκληρη η κοινωνία. θεωρώ πως αυτό θα αποτυπωθεί και στις στατιστικές που θα δείχνουν αύξηση καταγγελίας των κρουσμάτων και εν τέλει μείωση των περιστατικών. Σε ότι αφορά τη νομοθεσία, η πρόσφατη αναθεώρηση άρθρων του ποινικού κώδικα περιλαμβάνει αυστηρότερες διατάξεις αλλά αν χρειαστεί και νέες παρεμβάσεις είμαστε εδώ για να τις προωθήσουμε.

Πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να αντέξει τις χιλιάδες αφίξεις των προσφύγων που έρχονται καθημερινά;
Είμαι βέβαιη πως δεν μπορεί. Για αυτό και πολλές φορές έχω πει πως η διαχείριση αυτού του προβλήματος έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Η κυβέρνηση θριαμβολογεί για τη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας αλλά κανένας δεν μας ενημερώνει για κρίσιμα θέματα: πόσο θα μείνουν οι 55.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα; Σε ποιες συνθήκες και σε ποιες δομές; Ποιο είναι το ισοζύγιο αυτών που φεύγουν και αυτών που έρχονται; Τι κάνει η Τουρκία για να μην έρχονται πρόσφυγες στη χώρα μας; Και πολλά άλλα. Κανένας δεν πρέπει να συγχέει την επίδειξη της αλληλεγγύης και της προσφοράς των Ελλήνων με την ουσία του θέματος που είναι πως η Ελλάδα δεν έχει τις αντοχές να υποστηρίξει μια ανθρωπιστική κρίση αυτού του μεγέθους. Απλά το πρόβλημα είναι πως σήμερα την διαχειρίζονται αυτοί που την δημιούργησαν.

Πως αντιδράτε βλέποντας την προσωπική σας ζωή να γίνεται πρωτοσέλιδο σε διάφορα Lifestyle περιοδικά;
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Μάλλον ούτε και η τελευταία. Δεν μου αρέσει αλλά έχω συμβιβαστεί με την ιδέα πως θα συνεχίσει να γίνεται. Βλέπω σε έντυπα προσωπικές στιγμές με οικείους μου ανθρώπους, όμως ευτυχώς την πραγματική μου προσωπική ζωή την γνωρίζω μόνο εγώ.

Είστε ευτυχισμένη/ερωτευμένη αυτήν την περίοδο;
Είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι καλά, που γυρνάω όλη την Ελλάδα με την εκστρατεία «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ», που κάνω ένα σημαντικό έργο στη Βουλή και που έχω γύρω μου πολλούς ανθρώπους που αγαπώ και με αγαπούν.

Σήμερα πρέπει να ξαναφέρουμε μια καλύτερη ζωή στους πολίτες αλλά βασισμένη σε γερά θεμέλια.
Είμαι λοιπόν εδώ εκπροσωπώντας χιλιάδες συμπολίτες μου που μου δείχνουν εδώ και χρόνια μια μεγάλη εμπιστοσύνη
και τιμή. Πάντα υπάρχει μια κοινή συνισταμένη που λέγεται εθνικό συμφέρον. Και δουλειά όλων μας είναι να προχωράμε και να αποφασίζουμε με βάση αυτήν τη γραμμή.

Η πολιτική ως έννοια είναι εξαιρετική. Ο τρόπος άσκησής της είναι συχνά προβληματικός

CREDITS
Φωτογραφία: Marina Dagre / Hair styling and make-up: www.freddymakeupstage.gr / Ρούχα: Celebrity Skin / Παπούτσια: Jefrey Canpell favella