“Οι συστάσεις για τον Ανδρέα Φουστάνο, ως πρωτοπόρος και πετυχημένος πλαστικός χειρουργός, περισσεύουν. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο πως ξεκίνησε να εξασκεί τον συγκεκριμένο τομέα ιατρικής 30 χρόνια πριν, όταν ακόμη ήταν στα σπάργανα της ιατρικής επιστήμης, παγκοσμίως. Εραστής της ζωής, του γυναικείου φύλου και της καλής παρέας, ποτέ δεν έκρυψε την ζωή του από τα media και το lifestyle. Έχει έναν τρόπο ζωής βαθιά συνειδητοποιημένο καθώς γνωρίζει πως η κλεψύδρα από την στιγμή που γεννιόμαστε μέχρι το τέλος κυλάει γρήγορα, επιλέγοντας να ζει το κάθε λεπτό σαν να είναι μοναδικό. Τι και εάν έχει γίνει παππούς (ένας ευτυχισμένος ρόλος για τον ίδιο), συνεχίζει να γοητεύεται και να γοητεύει τις όμορφες κυρίες και μάλιστα δεν αποκλείει και έναν τρίτο γάμο! Ο Ανδρέας Φουστάνος, μας εξηγεί πώς σκοπός της ζωής μας δεν είναι η αθανασία, αλλά οι απλές και καθημερινές στιγμές που μας κάνουν να νοιώθουμε και να είμαστε νέοι, το μόνο όπλο ενάντια στον θάνατο. «Μαθήματα» αισιοδοξίας από έναν άνθρωπο ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από πολλούς, πώς ο χρόνος είναι ανίκητος!”


Συνέντευξη: Βαγγέλης Καράλης

Φωτογραφία: Jiorjia Jester
Styling: Νικόλαος Παπαζήσης
Make-up artist: Γιούλη Μπεβεράτου

Πρωτοπόρος στην πλαστική χειρουργική στην χώρα μας. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το επάγγελμα;
Ξεκίνησα ως γενικός χειρουργός ασκώντας την ειδικότητα μου πέντε χρόνια. Μετά ανακάλυψα, την πλαστική χειρουργική. Τότε ήταν ακόμη στα σπάργανα ο συγκεκριμένος τομέας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως.

Ξεκινήσατε την καριέρα σας πριν 30 χρόνια, με τον τομέα της πλαστικής να είναι άγνωστος λοιπόν, ήταν ρίσκο για εσάς;
Δεν θα έλεγα πώς ήταν ρίσκο, διότι έβλεπες πώς έχει μέλλον. Στην ιατρική όταν ασχολείσαι με έναν τομέα ο οποίος δεν είναι κορεσμένος, βλέπεις πώς έχεις «ανοιχτό» πεδίο.

Αποκαλείστε ως… «ο πλαστικός των stars», τι είναι αυτό που σας έκανε να ξεχωρίσετε και να σας εμπιστευτούν οι επώνυμοι της χώρας;
Πιστεύω αυτό με τους σταρ είναι υπερβολή, διότι οι άνθρωποι που αποκαλούμε «σταρ», είναι λίγοι. Οι επώνυμοι έτσι και αλλιώς ελάχιστες φορές αποκαλύπτουν πώς έκαναν μια επέμβαση, οπότε αυτό δεν αποτελεί διαφήμιση για εμένα. Κανένας γιατρός δεν μπορεί να «στηριχτεί» αποκλειστικά σε μια μικρή ομάδα της κοινωνίας. Το ευρύ κοινό σε κάνει πετυχημένο, εφόσον εξασκείς σωστά την δουλειά σου.

Ποια είναι η σχέση των ελληνίδων με τις πλαστικές;
Οι ελληνίδες ξεπέρασαν τα παγκόσμια στάνταρ σε μία εποχή. Από το 1980 μέχρι το 2009, όπου ξεκίνησε η κρίση, υπήρξε μια υπερέκθεση των ανθρώπων στον τομέα μας. Πολύς κόσμος επέλεγε να κάνει μια πλαστική από όλα τα κοινωνικά στρώματα επειδή υπήρχε οικονομική ευμάρεια χωρίς να έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα επάνω του. Δεν ήταν φυσιολογικό. Ξεπεράσαμε ακόμη και χώρες που είχαν προϊστορία στην πλαστική χειρουργική.

“Στην Ελλάδα κάποια στιγμή οι ελληνίδες ξεπέρασαν τα όρια στις πλαστικές. Ζήσαμε μια εποχή που στην χώρα μας κάναμε περισσότερες επεμβάσεις από την Αμερική και την Ευρώπη.”


Η επιθυμία μιας γυναίκας να αλλάξει κάτι επάνω της, πολλές φορές λειτουργεί ως υποκατάστατο διαφόρων ανασφαλειών που μπορεί να έχει ως προσωπικότητά;
Ένας αριθμός ανθρώπων, γυναίκες και άντρες, προσπαθεί να λύσει τις ανασφάλειες του,  προβλήματα που αντιμετωπίζει στην κοινωνία, στην καριέρα του, στις σχέσεις του, μέσα από μια παρέμβαση που πιστεύει πώς θα του αλλάξει την ζωή, επειδή θα αλλάξει την εμφάνισή του. Αυτό είναι λάθος, διότι οι πελάτες θα πρέπει να κατανοούν πώς όταν κάνουν μία επέμβαση για να αλλάξουν την ζωή τους, μπορεί να νοιώσουν στην αρχή καλύτερα, όμως τα προβλήματα που υπάρχουν στους τομείς που αναφέραμε πριν συνεχίζουν να υπάρχουν. Όταν κάνεις πλαστική επέμβαση έχει σημασία να το κάνεις για τον εαυτό σου και για κανέναν άλλον λόγο!

Βλέπουμε πώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια έξαρση σε νέες μεθόδους αντιγήρανσης, υαλουρονικά, κτλ. Πώς τα σχολιάζετε;
Η πλαστική είναι χειρουργική, ότι έχει σχέση με φάρμακα είναι άλλο κομμάτι και δεν σχετίζεται με την πλαστική. Δυστυχώς ο κόσμος τα συγχέει διότι υπάρχει παραπληροφόρηση και αρκετοί πλαστικοί χειρουργοί ασχολούνται και με φάρμακα. Δεν είναι δική μας δουλειά αυτό. Τα ενέσιμα π.χ. μπότοξ, έχουν ένα αποτέλεσμα, αλλά είναι παροδικό, είναι σαν να καμουφλάρεις μια ατέλεια, δεν είναι θεραπεία. Όσον αφορά τα πόσιμα, η σιωπή μου είναι προς απάντησή σας. Δεν μπορεί να πιστεύεις πώς θα πιείς υαλουρονικό και θα γίνεις ξαφνικά νέος.

Τελικά ο χρόνος μπορεί να νικηθεί;
Όχι βέβαια! Προσπαθούμε να ξεγελάσουμε τους εαυτούς μας, ότι δεν θα γεράσουμε. Όταν βελτιώνει κάποιος την εικόνα του, δηλαδή το πρόσωπό του, στην ουσία την ψυχή του βοηθάει, διότι ανεβαίνει η αυτοπεποίθησή του.

“Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση σε ότι έχει να κάνει με την αντιγήρανση. Δεν μπορώ να δεχτώ πως κάποιος νομίζει ότι θα πιεί υαλουρονικό και θα μείνει νέος.”


Εσείς έχετε κάνει κάποια πλαστική επέμβαση επάνω σας;
Όχι δεν έχω κάνει. Αν ένιωθα την ανάγκη θα έκανα. Πιστεύω ότι όλα είναι στην ψυχή μας. Εγώ νοιώθω καλά με τον εαυτό μου.

Η οικονομική κρίση σας έχει επηρεάσει;
Υπήρξε μία περίοδος που δεν ήταν… νορμάλ. Μέσα σε μια 15ετία είχαμε ξεπεράσει τα όρια, τα δυτικοευρωπαϊκά και τα αμερικάνικα στάνταρ. Τώρα είμαστε φυσιολογικά, άρα αυτό δεν είναι κρίση. Κάποτε πηγαίναμε στον γιατρό για πλάκα, ήταν υπερβολή. Τώρα πηγαίνουμε εάν υπάρχει ανάγκη, άρα δεν θεωρώ πως το φυσιολογικό αποτελεί οικονομική κρίση για την δουλειά μας.

Αποτελείται ισχυρό brand name, αυτό σημαίνει και υψηλό κόστος για τους ασθενείς σας;
Όχι δεν μπορείς να έχεις υψηλό κόστος και να απευθύνεσαι στην μεγαλύτερη μάζα των ανθρώπων. Και δεν μπορείς να απευθύνεσαι σε λίγους διότι δεν αποκτάς μεγάλη εμπειρία. Όσο περνάνε τα χρόνια ο γιατρός γίνεται πιο έμπειρος και εξασκεί καλύτερα την δουλειά του. Εάν περιμένεις να χειρουργείς έναν πλούσιο τον μήνα δεν θα γίνεις ποτέ καλός γιατρός, η ιατρική δεν μαθαίνεται από τα βιβλία, εξάσκηση είναι και πρακτική.

“Πάντα επιλέγω να είμαι με μικρότερες γυναίκες στην ζωή μου, δεν νοιώθω ότι έχω μεγαλώσει.”


Έχετε βγάλει χρήματα από την δουλειά σας;
Δουλεύω 30 χρόνια, εννοείται. Πιστεύω πως δεν μπορεί κάποιος που ασκεί μία επιστήμη να γίνει πάμπλουτος -είναι πεπερασμένα αυτά που μπορεί να βγάλει ένας επιστήμονας-, όμως κάποιος που ασκεί σωστά την δουλειά του, θα αμειφθεί σωστά.

Ο γάμος σας με την Νατάσσα Θεοδωρίδου και μετέπειτα ο χωρισμός σας συζητήθηκαν πολύ στα media. «Εκμεταλλευτήκατε» αυτή την δημοσιότητα;
Η ζωή μου πάντα ήταν εκτεθειμένη! Ήμουν γνωστός και πριν την Νατάσσα, ο κόσμος ίσως θυμάται ένα γεγονός, η ζωή μου είναι εκτεθειμένη από το 1986, όταν χειρούργησα την γυναίκα του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, την Μαργαρίτα και έγινε πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες. Η ζωή μου από τότε είναι στην δημοσιότητα, δεν άλλαξε τίποτα. 30 χρόνια είμαι στο ίδιο στυλ.

Η δημοσιότητα που έχετε αποκτήσει σας έχει ενοχλήσει ποτέ ή το αντιμετωπίζετε ψύχραιμα;
Είναι επιλογή μας. Αν θες να κάθεσαι σπίτι σου δεν θα σε ενοχλήσει κανείς. Γιατί να με πειράζει να κυκλοφορώ δημόσια, δεν έχω να κρύψω κάτι.

Ποια είναι τα χόμπι σας;
Έχω περάσει πολλά χόμπι. Υπήρχε μια εποχή που ασχολιόμουν πολύ με την θάλασσα, είχα ένα σκάφος, έκανα καταδύσεις. Μεγαλώνοντας, όλα αυτά τα βαριέσαι, χρειάζεται και η κατάλληλη παρέα, δεν σε ακολουθούν όλοι, αρχίζεις και αλλάζεις. Αυτό που μου έχει μείνει και δεν πρόκειται να αλλάξω ποτέ, είναι τα ταξίδια!

Είσαστε ένας «bon viveur», οι σχέσεις σας σήμερα με το γυναικείο φύλο ποια είναι;
Δεν μπορώ χωρίς τις γυναίκες! Είναι μέσα στην ζωή μου, καλώς ή κακώς. Έχω γνωρίσει γυναίκες διαφορετικού χαρακτήρα, στάτους και προσωπικότητας. Τελικά αυτό που με γοητεύει είναι να περνάω καλά μαζί τους. Δεν παίζει ρόλο από πού προέρχεται η γυναίκα. Αν δεν περνάς όμορφα στην ζωή σου, όλα τα άλλα είναι μάταια.

Σε αυτήν την περίοδο της ζωή σας, περνάτε καλά;
Ναι, περνάω καλά! Είναι επιλογή μου να είμαι ευτυχισμένος στην προσωπική μου ζωή. Δεν αφήνω τον εαυτό μου να μην περνάει καλά.

Θα κάνατε έναν τρίτο γάμο;
Ο γάμος προκύπτει, ποτέ δεν τον έβαλα ως σκοπό, ποτέ δεν το είχα πάρει απόφαση, έτυχε και έγινε. Οπότε, γιατί όχι;

Οι περισσότερες γυναίκες που είχατε σχέση, είναι μικρότερης ηλικίας από εσάς. Επιλογή ή τυχαίνει;
Είναι επιλογή μου. Θέλω να κάνω παρέα με ανθρώπους νεότερούς μου, άντρες και γυναίκες, αυτό με κάνει να νοιώθω άνετα. Σκέφτομαι σαν να είμαι σε άλλη ηλικία, δεν ακολουθώ την δική μου ηλικία. Θέλω οι άνθρωποι δίπλα μου να μην κουβαλάνε τα αρνητικά του παρελθόντος. Προσωπικά, «κλείνω» την πόρτα στα αρνητικά και σε αυτά που μπορεί άλλους να τους «στοιχειώνουν».

“Μου αρέσει ο ρόλος του ευτυχισμένου παππού, δεν μπορώ όμως να αποδεχτώ να με αποκαλούν παππού, δεν μου ταιριάζει.”


Πλέον είσαστε και ένας ευτυχισμένος παππούς. Κόντρα ρόλος; Πως αισθάνεστε;
Δεν μπορώ να πω ότι έχω τον ρόλο του παππού. Όταν γεννήθηκε το εγγονάκι μου, το είδα σαν να μπήκε ακόμη ένα παιδί στην οικογένεια. Δεν μπορώ να το συνδυάσω με την φύση μου, ότι είμαι παππούς. Με ενοχλεί η λέξη, όχι ο ρόλος.

Τον Ανδρέα Φουστάνο, τον φοβίζει ο χρόνος;
Όχι, καθόλου. Είμαι συνειδητοποιημένος. Η ζωή μου είναι συγκεκριμένη, δεν έχω κανένα φόβο για τον θάνατο και επειδή γνωρίζω καλά πόσο διάρκεια έχει η ζωή μας, κοιτάω να την εκμεταλλεύομαι κάθε λεπτό. Βλέπω ανθρώπους οι οποίοι μεγαλώνουν και κάθονται και ασχολούνται με βλακείες, ενώ δεν κοιτούν να ζήσουν την ζωή τους, νομίζοντας ότι θα μείνουν αθάνατοι.

Τι θα συμβουλεύατε τις κυρίες που μας διαβάζουν;
Να προσέχουν τους εαυτούς τους για να μην γεράσουν! Όχι να γεράσουν και να πάνε να «διορθωθούν» μετέπειτα. Εκτός από την καλή ζωή που οφείλουν να κάνουν, το βασικότερο είναι, να είναι καλά στην ψυχή τους. Από εκεί… ξεκινούν όλα!

“Έχω εξοικειωθεί με το τέλος μου, δεν με φοβίζει καθόλου ο θάνατος.”